TERRAZZO

Wie een vintage aanrechtblad zoekt, komt meestal uit bij handelaren in oude bouwmaterialen. Het nadeel hiervan is wel dat die handelaren vaak de hoofdprijs vragen en de aanrechtbladen sterk vervuild en of beschadigd zijn. Geen nood. Wij leveren  gloednieuwe terrazzo  – ook wel granito genoemd – aanrechtbladen met dezelfde look en feel als vroeger bij oma thuis. Terrazzo wordt gemaakt van een mengsel van marmer, natuursteenkorrels en cement en is door nieuwe technieken oersterk.

Bovendien is er een veel breder scala aan kleuren mogelijk. Naast verschillende tinten cement kunnen in het mengsel ook glasscherfjes, spiegeldeeltjes en parelmoer worden toegevoegd om een unieke uitstraling te bewerkstelligen.

Geschiedenis 

De techniek van Terrazzo is al enkele honderden jaren oud. Vijftiende-eeuwse Venetiaanse arbeiders vonden een nieuwe praktische toepassing voor afgekeurd restmateriaal uit de marmergroeve. Ze gebruikten het om vloeren en terrassen van te maken.

Terrazzo is ontstaan in Italië, bij de bouw van kerken, waarbij veel marmer en graniet werd gebruikt. Het restmateriaal stortte men in de betonnen vloeren. Als op de vloeren veel gelopen werd, raakten ze als het ware gepolijst, waardoor de kleine stukjes graniet en marmer zichtbaar werden. Men vond dit zo mooi dat men er ook andere producten van ging maken.

De ongelijke, grillige brokken marmer werden in klei gedrukt om ze te verankeren. Met platte stenen begonnen ze vervolgens de oneffenheden weg te slijpen. Later werd een speciaal gereedschap, de galera uitgevonden, waardoor de arbeiders rechtop konden staan bij het polijsten. De Galera bestond uit een lange steel met een verzwaard eind, waaraan de slijpsteen was bevestigd. Hiermee konden zij ook beter gebruikmaken van hun lichaamsgewicht.

Het resultaat was echter een oppervlak met een bleek, dof uiterlijk. Later ontdekten de arbeiders dat geitenmelk de marmerkleur en glans goed naar boven bracht. Tegenwoordig wordt cementgebonden terrazzo machinaal geslepen en gepolijst.

Terrazzo werd pas rond 1900 in Nederland bekend.

Geef een reactie